
Fussy nights: Hvad er årsagen, og hvordan kan man tackle det?
Oplever du, at din baby er urolig, pylret og utrøstelig om aftenen og natten? Måske føles det som om, at ingenting kan berolige din baby, og at gråden ofte kommer på samme tidspunkt hver aften? Så lyder det som om, at I oplever dét som man kalder ”fussy nights”.
I blogindlægget vil vi forklare, hvad fussy nights dækker over, mulige årsager, og vigtigst af alt; hvordan du kan tackle det på en god og konstruktiv måde.
Hvad betyder fussy nights?
Begrebet "fussy nights" eller ”fussy period” refererer til den periode, hvor din baby bliver urolig, græder meget og har svært ved at falde til ro om aftenen og natten, ofte på samme tidspunkt hver aften. Det kan virke som en uforklarlig gråd, der starter ud af det blå, og som kan vare i flere timer ad gangen. Denne adfærd er helt normal og forekommer typisk hos spædbørn i alderen 3-12 uger.
Mulige årsager til at din baby er urolig om aftenen og natten
At din baby bliver urolig og ked om aftenen, er ikke fordi du gør noget galt som forælder, og der er ofte en periode i det lille barns liv, som går over igen efter nogle uger.
Nedenfor er nogle mulige forklaringer på, hvorfor mange babyer oplever fussy nights.
Her er nogle af de mest almindelige årsager:
-
Overstimulering: Babyers nervesystem er stadig umodent, hvilket gør dem mere følsomme over for lyde, lys og andre stimuli. Hen mod aftenen kan alle dagens indtryk simpelthen blive for overvældende.
-
Overtræthed: Selvom det kan lyde modstridende, kan overtrætte babyer have svært ved at falde i søvn. Hvis din baby af én eller anden grund ikke har fået nok hvile i løbet af dagen, kan det resultere i aftenuro.
- Fordøjelsesproblemer: Oppustet mave og andre fordøjelsesproblemer kan føre til ubehag og gråd hos babyer, især om aftenen.
Læs også: Hvorfor sover mit barn uroligt?
Sådan kan du berolige og trøste din ulykkelige baby
Selvom fussy nights kan være en udfordrende periode, er der heldigvis mange ting, du kan gøre for at berolige og trøste din baby.
Her er nogle konkrete forslag:
-
Svøb din baby: At svøbe babyer kan give dem en tryg og beroligende fornemmelse, ligesom da de lå i maven.
-
Brug en bæresele,slyngevugge eller fitnessbold: Nærhed og bevægelse kan virke beroligende på mange babyer under fussy nights. Finder din baby ro ved at blive vugget i dine arme, så kan det være en stor aflastning for mor og far at sidde på en fitnessbold.
-
Syng eller nyn rolige melodier: Din stemme kan have en meget beroligende effekt på din baby.
- Massér din baby: Blid babymassage kan lindre ubehag og styrke jeres bånd.
Hvornår stopper fussy nights?
Fussy nights er heldigvis en fase, der går over for de fleste babyer. Typisk vil du opleve, at den værste periode er mellem 6-8 uger, hvorefter det gradvist aftager. De fleste babyer vokser helt ud af fussy nights ved 3-4-måneders alderen.
Hvornår bør man kontakte sundhedsplejersken vedr. fussy nights?
I de fleste tilfælde er fussy nights bare en naturlig del af babyens udvikling.
Dog bør du altid kontakte din sundhedsplejerske eller læge, hvis:
-
Din baby har feber
- Der er blod i afføringen
- Din baby kaster op gentagne gange
- Gråden er ekstrem og vedvarende
- Din baby afviser alle former for trøst
Fussy nights kan også være hårdt for forældrene - husk at passe godt på jer selv
Mens fussy nights selvfølgelig er en udfordrende periode for babyen, kan det også tære hårdt på jer som forældre. Det er vigtigt at huske at passe på jer selv i denne tid. Vær gode til at aflaste hinanden og bed om hjælp fra familie og venner, når du har brug for det.